weaving kiosk rygsæk.jpg

Projektet fik støtte fordi:

Rosa Tolnov Clausen er en tekstilkunstner, som formår at bevæge en bred skare af mennesker – unge og gamle, mænd og kvinder, professionelle og amatører, blinde og seende. Hendes kunstneriske tilgang er den direkte kontakt med sit publikum; Publikum er medskaber af projektet og ejere af projektets produkter. Clausen formidler et stærkt og meget aktuelt budskab om håndarbejde gennem dette kollektive og inkluderende projekt, som vil være forankret i Helsinki og turnere Norden i form af pop-up-arrangementer.

Ansøger skrev selv om projektet:

Vævning
De nordiske lande har en rig kulturarv, når det kommer til håndvævede traditioner. Men den praktiske viden og selve håndværket er i dag ved at forsvinde. En forklaring hertil kan være, at mange ser vævning som et håndværk, der er svært tilgængeligt på grund af anskaffelse af de nødvendige redskaber, forberedelsen og ikke mindst den nødvendige afsættelse af tid og rum. Men der ses også en tendens blandt den yngre generation, som anser håndlavet produkter som mindre værdifulde i forhold til industrielt fremstillede produkter.

Kiosk
På tværs af kulturer og sprog, er ordet “kiosk” konnoteret med bekvemmelighed og tilgængelighed. Kiosker er mødepunkter, som tilbyder dagligvarer og er ”hjørnesten” dybt forankret i det lokale samfund.

Koncept: The Weaving Kiosk
The Weaving Kiosk (Vævekiosken) er et offentligt rum, hvor væve af forskellige former og størrelser er til rådighed og klar til brug. Målet med projektet er at undersøge, hvordan det er muligt at puste nyt liv i de nordiske håndvævningstraditioner. Kioskerne appellerer til et ungt publikum mellem 18 og 40 år, og på at give et tiltalende rumligt set-up, der er let at tilgå hvad angår beliggenhed, åbningstider og arbejdstilgange. Derudover vil selve væveprocessen blive vejledt, således at der fremstilles tilfredsstillende og langtidsholdbare produkter.  

Projektet the Weaving Kiosk vil undersøge følgende:

  1. Hvordan kan håndvævet produkt blive et alternativ til den industrielt fremstillet forbrugsvare?
  2. Hvordan kan kreativitetens tilfredsstillelse blive fremhævet, og hvordan kan den sociale interaktion, der er opnået gennem håndværk, blive fremhævet?

Planen er at teste to forskellige slags Weaving Kiosk: En permanent vævekiosk i Helsinki og midlertidige (pop-up) kiosker i Stockholm, København, Helsinki og Reykjavik.