Støtte
Vigtigheden af frie og fleksible støttemuligheder bliver kun vigtigere i turbulente tider. Når verden er i opbrud har vi brug for kunsten og kulturens perspektiv på hvor vi er på vej hen. Med Globus Call giver vi derfor kunstnere og kulturaktører mulighed for at engagere sig i transnationale og langsigtede samarbejder og netværk, som strækker sig ud over Norden.
Ansøg om støtte på op til
700.000 DKK
Kunsten og kulturens evne til at se ud over faste kategorier, skabe og opretholde forbindelser på tværs af forskellige kontekster er mere relevant – og udfordret – end nogensinde. I en tid med voksende ulighed, geopolitiske konflikter, opbrud i fællesskaber og en eskalerende klimakrise kræver det en ny og mere nuanceret tilgang til hvordan vi støtter aktørernes arbejde. Derfor har vi skabt Globus Call. Målet er ganske ubeskedent: At løfte potentialet for kunsten og kulturens transformative rolle i vores samfund.
Den næste ansøgningsrunde åbnes i maj 2023. Vær opmærksom på, at kriterierne kan ændres op til det.
Med Globus Call støtter vi kunstneriske og kulturelle samarbejder, som i deres praksis sigter efter at nedbryde traditionelle skel og udvide kulturelle, sociale, historiske, geografiske eller faglige grænser. Programmet opfordrer til opbygning af tværgående samarbejder og netværk, som søger nye perspektiver og udvikler dialog på tværs af kontekster.
Programmet er åbent for projekter, der arbejder med eksperimenterende tilgange og metoder og stræber efter at udforske interaktioner mellem det lokale og det globale. Intentionen er at møde kunstnere i de kontekster og i de positioner de står i, og støtte med tillid og risikovillighed.
Programmet kan søges gennem årlige ansøgningsrunder. Hold øje med siden her for næste frist. Der kan søges om op til 700.000 DKK.
Projekterne skal være forankret i kunstneriske og/eller kulturelle miljøer men kan inddrage andre professionelle felter og traditioner.
Ansøgere fra hele verden kan søge om støtte gennem Globus Call. Ansøgerne kan være enkeltpersoner, grupper, foreninger, virksomheder, organisationer i den offentlige eller private sektor eller institutioner.
Gennem Globus ønsker fonden at udfolde en mere inkluderende og rummelig forståelse af at arbejde nordisk. Her defineres det nordiske ikke som et samarbejde mellem nationalstater, men som en idé eller kontekst, der ikke er bundet af grænser og kan udforskes gennem kunsten og kulturens møder i og rundt om i verden.
Projekterne skal have en klar kobling og/eller relation til den nordiske region i form af samarbejdspartnere, temaer eller aktiviteter, men skal ikke kunne udvikles i de nordiske lande alene. Projekter, der udelukkende opererer i Norden kan altså ikke modtage støtte via programmet. I modsætning til fondens øvrige programmer, Projektstøtte og Opstart, er der ingen krav om samarbejde mellem de nordiske lande.
Være opmærksom på, at projekter, som lever op til vurderingskriterierne for fondens øvrige programmer kan som udgangspunkt ikke modtage støtte fra Globus. Dette gælder for eksempel for projekter, som primært fokuserer på aktiviteter eller udvikling af samarbejde indenfor den nordiske region.
Som en del af Globus faciliterer vi et netværk på tværs af de projekter, som har opnået støtte gennem programmet. Det vil inkludere udvikling af strukturer og online-fora for videre vidensudveksling på tværs af de involverede partnere og mellem de enkelte projekter og fonden.
Gennem netværket undersøger vi en ny form for nordisk relevans i samarbejde med de konkrete projekter, i stedet for udelukkende at fokusere på specifikke krav om et bredt nordisk samarbejde i de enkelte initiativer.
Bevilgede projekter forventes at deltage i netværksmøder og videndelingssessioner i bevillingsperioden.
Globus er fondens temasatsning 2020-2024, der skal give kunstnere og kulturudøvere nye muligheder for at søge støtte til projekter, der strækker sig udover Norden. De aktuelle støtteprogrammer i satsninger er Globus Opstart og Globus Call.
Projekter vil blive vurderet ud fra følgende principper, der afspejler de overordnede målsætninger med Globus-programmet:
Forstået som dit projekts formål og måde at:
Vis, hvordan dit projekt:
Dit projekts tilgang og metode ift. at:
Projekter, som kan demonstrere et ønske om at arbejde med en langsigtet effekt, som strækker sig udover støtteperioden, vil blive prioriteret.
Husk, at du kan søge om Globus Opstart til de tidligere faser i dit projekt. Du kan fx søge Globus Opstart til at videre etablere dine kontakter både i Norden eller uden for Norden.