Nordisk Kulturfond har valgt at gå ind med en bevilling til opstartsfasen af et nyskabende initiativ, der undersøger potentialet for at skabe fora for et stærkere nordisk kultur- og mediesamarbejde, som kan understøtte en bredere nordisk offentlighed.
Det danske mediehus JP/Politikens Hus er vært for en projektgruppe, der skal undersøge mulighederne for at styrke dialogen og samarbejdet mellem kultur- og medieinstitutioner på tværs af Norden. Nordisk Kulturfond er med til at finansiere initiativets første skridt på vejen mod at sikre en bred nordisk forankring af initiativet.
Initiativet vil undersøge mulighederne for at skabe rammer for en ny nordisk offentlighed, der med medier, kunst og kultur i centrum kan styrke den demokratiske udvikling og øge vores evner til at forstå og navigere i en stadig mere kompleks verden.
”I Nordisk Kulturfond tror vi på, at kunsten og kulturen er afgørende for at skabe de offentlige rum, som vores samfund har brug for, og som kan sikre forestillingsevnen i det demokratiske liv. For at løfte det frem i lyset i en bredere nordisk offentlighed er det essentielt at indtænke de nordiske medier. Derfor ser vi meget positivt på dette samarbejde, der nu tager sine næste skridt med udviklingsstøtte fra Nordisk Kulturfond”, siger Nordisk Kulturfonds direktør Benny Marcel.
Formålet med initiativet er på sigt – i et bredt partnerskab med andre store nordiske mediehuse og kulturinstitutioner – at skabe et nyt nordisk forum, hvor tidens aktuelle emner inden for samfund, politik og kultur kan blive udforsket fra nye vinkler, og hvor diskussioner bliver løftet til et bredere nordisk og internationalt perspektiv. Ambitionen er at engagere forskellige aktører – fra kunsten, videnskaben, medierne og tech-industrien – fra hele Norden i arbejdet.
Hos JP/Politikens Hus peger adm. direktør Stig Ørskov på, at vi i disse år oplever en stærk stigende interesse for det nordiske. Også fra verdenen omkring os. Med god grund.
”De nordiske lande har formået at skabe et medie- og kulturliv, som beriger, stimulerer, udfordrer og fascinerer. Ikke blot et nordisk publikum, men også et stort – og voksende – globalt publikum. Men på trods af det dybe og kontinuerlige nordiske kultursamarbejde, og de mange relationer og kontaktpunkter mangler der et forum, hvor aktørerne i det nordiske medie- og kulturliv kan mødes for at dele ideer, erfaringer, viden og inspiration, og hvor de samtidig kan invitere verden med for at møde det bedste af nordisk medie- og kulturliv. Det vil vi gerne ændre, og derfor igangsætter vi nu forundersøgelserne til et projekt, der i sin kerne handler om at bringe de mest interessante mennesker fra nordisk medie- og kulturliv sammen for at inspirere hinanden og gøre hinanden klogere”, siger Stig Ørskov.
Som et led i forundersøgelserne afsøges muligheder for at etablere stærke partnerskaber, som skal forankre projektet på tværs af de nordiske lande. De første partnerskaber forventes at være på plads i løbet af foråret 2024.