Fonden har bevilget støtte til 13 transnationale kunst- og kulturprojekter ved årets store ansøgningsrunde i Globus. Samtidig har fondens bestyrelse besluttet at forlænge satsningen med et år for at sikre en mere langsigtet forankring af satsningens formål og potentialer. Den næste fase i Globus vil indeholde både en justering af eksisterende støtteformer og et øget fokus på formidling af viden fra satsningen.
Der blev modtaget 128 gyldige ansøgninger ved fristen til årets Globus Call d. 15. september, og fonden har nu besluttet at uddele støtte til 13 projekter med et samlet beløb på 4,95 mio. DKK. De støttede projekter deler ambitionen om at udvikle gensidige transnationale samarbejder og netværk, der skaber nye forbindelser mellem Norden og andre steder i verden. Ligesom sidste år har programmet haft særligt fokus på projekter, der arbejder med eksperimenterende tilgange og ønsker at udforske interaktioner mellem det lokale og det globale.
I vurderingen og udvælgelsen af projekter har fonden samarbejdet med en international ekspertgruppe:
Det har været berigende at bidrage med vores internationale perspektiver til Globus Call og den endelige udvælgelse af projekter. I dette andet Call af Globus har det været utrolig spændende at se bredden i de udviklede projekters kreativitet og kompleksitet samt de unikke og uventede forbindelser der bliver skabt mellem Norden og andre regioner i verden. Ansøgningerne har været af høj kvalitet, og omfanget og diversiteten i indholdet afspejler det store engagement, som kulturelle og kunstneriske aktører over hele verden har i forhold til presserende globale temaer som migration, miljøkatastrofer samt dybt lokalt forankret sociokulturelle aspekter i forskellige regioner. Vi er overbeviste om, at Globus-initiativet fortsat vil fremme mulighederne for at udvikle balancerede udvekslinger, netværk og kunstneriske samarbejder, der videreudvikler samspillet mellem det nordiske og det globale, siger gruppen.
I 2023 har ekspertgruppen bestået af Jimena Lara, Chief Officer of Arts and Social Impact, The Anglo Foundation i Mexico; PooSja Sood, direktør for Khoj International Artists’ Association i Indien; Farai Mpfunya, medstifter af Culture Fund of Zimbabwe Trust; Hild Borchgrevink, kunstner, redaktør og kritiker; Ouafa Belgacem, grundlægger og CEO, Culture Funding Watch; og Steven Loft, vicepræsident for Indigenous Ways and Decolonization på National Gallery of Canada.
Listen over de støttede projekter kan ses længere nede i denne nyhed.
Globus blev lanceret som Nordisk Kulturfonds temasatsning i 2020 for en 5-årig periode. Satsningen har bidraget til at skabe en helt ny rummelighed i det at arbejde nordisk, bl.a. ved at give kunstnere og kulturaktører mulighed for at opnå støtte til projekter, der strækker sig ud over den nordiske region. Fondens bestyrelse har nu besluttet at forlænge satsningen med yderligere et år og dermed fortsætte støtteprogrammerne til og med 2025.
Globus er et meget centralt initiativ for Nordisk Kulturfond og for vores strategiske arbejde med at udvikle fremtidige veje for kunstnerisk og kulturelt samarbejde. Vi oplever en stigende interesse for programmet blandt en bred vifte af aktører, hvilket viser, at Globus imødekommer aktuelle behov på det kunstneriske og kulturelle område, samtidig med at det bidrager til vigtig viden og etablering af nye internationale netværk. Vi er glade for, at vi nu kan videreudvikle programmet og fortsætte dette vigtige arbejde, siger Maria Media Jørstad, direktør for Nordisk Kulturfond
Fra næste år skal Globus-støtten i endnu højere grad bidrage til at skabe mere varige og bæredygtige kunstneriske netværk og samarbejdsplatforme med nordisk/global relevans. Formålet er at støtte opbygning af mere langsigtet kapacitet i nye og eksisterende platforme og samarbejdsinitiativer, der arbejder i en global ramme.
Der er typisk en stor usikkerhed forbundet med internationale kunstneriske og kulturelle samarbejder og netværksbaserede kunstnerorganiseringer, der er agile i sin struktur, og som arbejder i miljøer, hvor der ofte ikke findes mange støttemuligheder eller institutionel støtte. I den næste fase af Globus vil vi derfor tænke udover traditionelle projektstøttemodeller og understøtte de langsigtede ambitioner og potentialer i samarbejderne, som har ligget i satsningens tilgang siden den blev lanceret i 2020, siger Anni Syrjäläinen, seniorrådgiver i Nordisk Kulturfond og projektleder for Globus.
Mere konkret vil udviklingen betyde en justering af de eksisterende støtteprogrammer indenfor satsningen. Globus Opstart, som støtter de de tidlige udviklingsfaser af nye internationale samarbejdsprojekter, vil i begyndelsen af det nye år blive skærpet i for bedre at kunne imødekomme behovet for større fleksibilitet og samtidig give mulighed for at der kan søges støtte til videreførelse af tidligere støttede initiativer.
Globus Call, der de seneste to år har været satsningens program for større transnationale samarbejder vil fremover have fokus på at støtte videre opbygning af initiativer, der tidligere har modtaget støtte, og/eller allerede har en etableret eller spirende organisatorisk struktur og mission samt et tydeligt artikuleret behov for at udvikle sit virke i et langsigtet perspektiv.
Information om de konkrete kriterier og ansøgningsfrister vil blive annonceret meldt ud på fondens hjemmeside i løbet af foråret 2024.
Globus vil fremover også rumme et tydeligere vidensspor, der skal bidrage til en fornyet forståelse af vigtigheden af internationalt kunst- og kultursamarbejde og kulturpolitik. Ambitionen er også, at det skal kunne skabe inspiration til nye modeller for internationalt kultursamarbejde – også i nationalt regi Norden.
Som indledning til dette arbejde har fonden i løbet af 2023 faciliteret samtaler med de støttede projekter i Globus for både at lære mere om projekternes arbejde, og få indblik i de potentialer og udfordringer, der knytter sig til globale kunstneriske praksisser og samarbejder. De opnåede indsigter fra denne indsats vil blive publiceret i et online-katalog på fondens hjemmeside i begyndelsen af 2024.
Ecologists at Risk (ER)-Residency Cluster Pilot, Helsinki-Tulum (encompassing Caribbean, Central & South America), by Perpetuum Mobile – 500 000 DKK
Med udgangspunkt i Artists at Risk (AR), et globalt residency-netværk, åbner Perpetuum Mobile det første uafhængige Ecologists at Risk (ER)-Residency på Aki Aora, et unikt residency i en UNESCO-beskyttet biotop i Tulum, Mexico. Ecologists at Risk (ER) udvikles i krydsfeltet mellem miljøaktivisme og kunst/kultur. Gennem udveksling og kapacitetsopbygning på AR/ER-Helsinki er ER-Aki Aora positioneret som det fremtidige centrum for en første regional ER-Residency Cluster.
Expanding Theatre Landscapes (ETL), by Para Film & Teater AS – 200 000 DKK
Projektet Expanding Theatre Landscapes bringer teaterkunstnere fra Norge, Italien og Bosnien sammen for at skabe deres respektive forestillinger med afsæt i spørgsmålet: Hvordan kan vi tale om flygtninge fra en europæisk teaterscene i dag? Teaterkunstnerne vil, sammen med flygtninge, udvikle, iscenesætte og opføre de tre forestillinger på begge sider af EU’s grænse.
GET – (The Good Enough Transformation) Global grassroots cultural organizations for the Green Transition, by Trans Europe Halles – 600 000 DKK
GET er et praksisfællesskab, der samler kulturelle græsrodsorganisationer, et kunst- og designuniversitet og arkitekttegnestuer fra 9 lande, som advokerer for at kunstsektoren i højere grad integrerer traditionel visdom, samfundsengagement og socialt og økologisk bevidste protokoller i den måde kunstrum (om)bygges, designes og planlægges. GET har til formål at forske i, dokumentere og udvikle omkostningseffektive, umiddelbart tilgængelige grønne transformationer til kunstsamfund over hele verden.
Fix+foxy: Global Interactions, by Teaterforeningen Fix&Foxy – 400 000 DKK
Fix og Foxy’s vision er at udvikle samtaler om identitet og eksistens i en kompleks verden. Deres metode er bogstaveligt talt at invitere verden ind på scenen i stedet for at bruge repræsentation som i meget andet teater. Det kræver relationer med partnere, der kan udfordre de sociale, strukturelle og etiske grænser for vores nordiske synsvinkel.
How can craft & design shape the future & social landscape in the African continent, by Nonkululeko Mlangeni – 165 000 DKK
Som en prototype på en pop up-akademi for kunsthåndværk og design vil projektet undersøge, hvordan eksperimenter med gamle teknikker, nye materialer og disruptive tilgange kan forbedre det bynære miljø og skærpe vores sociale bevidsthed. Målet med projektet er at skabe interesse blandt unge i landdistrikter, ved at vise dem de muligheder, der findes inden for design og kunsthåndværk, samt tilgange, de kan bruge som guide til at blive en del af den kreative økonomi.
Law Shifters in Chile, by Stine Marie Jacobsen – 200 000 DKK
‘Law Shifters’, en kunstudstilling og et projekt, der skaber offentlige samtaler om demokrati, og kollektive følelser og forestillinger om fællesskab. Via rollespil og en lovmaskine engagerer kunstprojektet børn og voksne til at skrive deres egne lovforslag sammen med et team af unge jurister. Som en del af Globus bringes projektet nu til flere byer og institutioner i Chile og vil blive udfoldet i en publikation og konference med alle involverede partnere.
Mirroring Places – An Archeology of Memorabilia, by Til Vægs – 350 000 DKK
Er et samarbejde mellem den brasilianske kunstner Rodrigo Andreolli og udstillingsplatformen Til Vægs, der arbejder i og for det almene boligområde AKB Lundtoftegade, København, og performanceteatret Teatro Oficina i Bixiga, Sao Paulo. Projektet skal realisere et stedsspecifikt kunstprojekt, der skaber en spejling af de to lokalområder og deres beboere – områder, der er presset af gentrificering. I tillæg arrangeres en konference i samarbejde med Performative Urbanism Roskilde Universitet (DK), Concordia University (CAN). I tillæg arrangeres en konference i samarbejde med Performative Urbanism Roskilde Universitet (DK), Concordia University (CAN).
Para-Pedagogies of Resistance, by Erin Manning – 235 000 DKK
Formålet med projektet er at reorientere det at leve og lære i det para-institutionelle. I en etik, der bygger på ”alongsideness”udvikles teknikker til forskningsskabelse i skæringspunktet mellem miljømæssige, konceptuelle og sociale økologier. Med et fælles fokus på neuro-diversitet og andre måder ”at vide” på, bygger dette projket på figuren om “den udsendte” for at udvikle para-pædagogiske eksperimenter.
Pedagogies of the Rural, af Laboratorium for Æstetik og Økologi – 400 000 DKK
Pedagogies of the Rural faciliterer eksperimentel vidensdeling på tværs af lokaliteter og fællesskaber i et globalt netværk, med fokus på perifere kunstpraksisser, landlige samfund, pleje af jord, og alternative pædagogikker. Projektet er et samarbejde mellem udstillingsprojektet Hosting Lands, og selvorganiserede kunst-og-samfundsprojekter i det globale syd: Harvest School (IN), The Tatsuniya Art Collective (NG), The Rice Brewing Sisters Club (KR) og Escuela de Oficios (PR).
Sápmi to Aotearoa: Indigenous architecture across the ocean, over the mountain – Considering how Indigenous knowledge systems are embedded deeply in all aspects of how wisdom is shared, by Objectspace – 600 000 DKK
Projektet vil skabe udvidede muligheder for Sámi- og Māorikunstnere, som arbejder med håndværk og arkitektur for at forbinde, dele og lære. Projektet, som begynder med læringsrum, anskuer de forskellige iterationer af hvor, og hvordan, viden deles imellem ”indigenous worldviews”.
Sustaining the Otherwise, af The Global Art Project – 400 000 DKK
Et forsknings- og kunstnerisk projekt om restitution, reparation og transformation, som vil finde sted flere steder i Europa og Afrika i løbet af de næste par år, og vil tilbyde et rum for kunstnere, aktivister, forskere og forfattere. Projektet udforsker emnet ’restitution’ i forhold til både materiel og immateriel kultur og fokuserer på kunstnerisk praksis gennem residencies, talks, konferencer, publikationer, performances og udstillinger.
The Oven, by Tenthaus – 500 000 DKK
The Oven er affødt af det kuratoriske koncept Momentum12 (Moss, Norge) og er et kollaborativt arbejdsrum og fælleskab. Samarbejdet tager afsæt i en fælles følelse af ”urgency” i samtiden og samler viden og ressourcer fra erfaringer fra meget forskellige sammenhænge. Målet er at udforske den varige effekt af sammenkomster og deres indvirkning på globale kulturelle økosystemer gennem fem unikke projekter.
The Southeast Asian (SEA) Arts Censorship Database, Phase Two, by ArtsEquator Ltd – 400 000 DKK
Et regionalt projekt til overvågning af kunstcensur i Cambodja, Indonesien, Malaysia, Filippinerne, Thailand og Vietnam. Det er det eneste overvågningssystem, der er designet til at tilpasses lokale behov, og som drives af lokale eksperter. Resultaterneog forskningsprocessen vil blive brugt til at aktivere meningsfulde udvekslinger og dialoger om kunstnerisk frihed mellem kunstnerrettighedsorganisationer, eksperte