I årsberetningen kan du blandt andet få indsigt i udviklingen af fondens støtteprogrammer, partnerskaber, vidensdeling, netværksdannelse og styrkede globale fokus.
2023 viste igen en rekordstor interesse for det nordiske kultursamarbejde. Fonden modtog i alt 1602 ansøgninger, hvilket er en stigning på 14 % i forhold til forrige år. I årsberetningen kan du læse mere om fondens arbejde med de forskellige støtteprogrammer, samt få et overblik over støttens nordiske forankring og geografiske omfang.
2023 blev også et år, hvor fonden har initieret flere nye partnerskaber og samarbejder, der har kvalificeret og stimuleret samtalen om aktuelle kulturpolitiske emner i Norden. Fonden har desuden faciliteret udvekslinger, der har sat fokus på strukturelle udfordringer i kunst- og kulturlivet med henblik på at gentænke eksisterende modeller og inkludere flere perspektiver. Endelig har fonden videreudviklet sit globale fokus gennem fortsættelsen af temasatsningen Globus, hvilket illustrerer nytænkning i forhold til samarbejder og netværk samt anerkender det nordiske som værende forbundet med den globale udvikling.
Fondens strategiske arbejde uddybes i årsberetningen gennem fire temaer:
Kunstens og kulturens forandringspotentiale har været et centralt tema i fondens arbejde i 2023. I en stadig mere kompleks global virkelighed er det blevet aktuelt at konkretisere kunstens og kulturens rolle i en ny social og miljømæssig kontekst. Konkret har fonden blandt andet samarbejdet med UNESCO om en undersøgelse af kultur som et offentligt gode for at fremme bæredygtig udvikling, menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder.
Erfaringer fra blandt andet coronapandemien viser et behov for en styrket holistisk forståelse af kunstneriske og kulturelle økosystemer, der går ud over traditionelle forståelser i de nordiske samfund af kunstens og kulturens sociale og økonomiske vilkår og rolle. Nordisk Kulturfond har i samarbejde med Bikubefonden blandt andet faciliteret Taskforce-udviklingsforløb med Nuuk Kunstmuseum (GL) og Bora Bora (DK) for at undersøge mulighederne for at støtte kunstlivet på nye og mere strategiske måder.
Vi ser et behov for øget dialog over landegrænser og et skærpet fokus på kunstens rolle i forhold til demokrati og vores evne til at navigere i en kompleks verden. Fonden har derfor haft fokus på at invitere nye stemmer ind for at nuancere samtalen om kunst og kultur som medskaber af det offentlige rum. Dette er blandt andet sket på IFACCA’s 9th World Summit – Safeguarding Artistic Freedom, hvor fonden deltog som moderator ved paneldebatten ”Ensuring fairer transnational collaborations”.
Fonden har i løbet af året bidraget med viden og kritisk refleksion inden for kunst- og kulturfeltet gennem specifikke initiativer og projekter. Dette arbejde supplerer fondens øvrige programmer og partnerskaber og har resulteret i udgivelser og analyser, der både opsummerer året og peger fremad mod nye indsatser. Blandt andet har fonden gennemført en større vidensopsamling blandt støttede Globus-projekter, hvilket har resulteret i en rapport og en digital vidensplatform rettet mod både udøvere, støtteorganer, fonde og andre aktører i internationale kontekster og miljøer.