Støtte
Globus Opstart+ er et støtteprogram indenfor fondens tematiske satsning Globus. Programmet er en videreudvikling af det tidligere Globus Opstart-program og støtter etablerings- og researchfaser af projekter, der ikke ville kunne udvikles i de nordiske lande alene.
Ansøg om støtte op op til
75.000 DKK
Behandlingstid
20 arbejdsdage
Globus Opstart+ støtter etablerings- og researchfaser af kunstneriske og kulturelle samarbejder, der forbinder aktører fra Norden og andre steder og regioner i verden.
Formålet er at give plads til kunstnerisk udvikling, eksperimentering og undersøgende tilgange, der forudsætter engagement fra forskellige sider af verden. Med Globus Opstart+ har vi fokus på at skabe netværk og samarbejder kendetegnet af dybe relationer. Derfor opfordrer vi også ansøgere til at undersøge og etablere klare strukturer og ligeværdige projektorganiseringer med potentiale til en langsigtet udvikling.
Programmet kan søges af nye projekter og samarbejder, og af tidligere støttede initiativer som led i en ny udviklingsfase.
Støtten kan bevilges til projekter, der opererer med en tydelig global dimension og udviklingspotentiale.
Programmet har særligt fokus på projekter med en undersøgende tilgang til at opbygge samarbejder og opsøge ny viden for at udvikle og forstærke sin praksis i en global ramme. Hvis du ansøger, opfordrer vi dig derfor til at tænke nyt i såvel idé, tematik som etablering af samarbejde kendetaget af dybe relationer og varighed.
Du kan sende en ansøgning som individ, gruppe, institution, forening, virksomhed, offentlig eller privat organisation.
Projekterne skal være tydeligt forankret i kunstneriske og/eller kulturelle miljøer. Nordisk Kulturfond støtter ikke projekter, hvis primære fokus ligger fx inden for erhvervsudvikling, teknologiudvikling, det sociale, journalistik eller samfundsvidenskab.
Vær opmærksom på, at projekter, der vurderes at kunne udvikles inden for fondens støtteprogrammer Projektstøtte og Opstart, kan som udgangspunkt ikke opnå støtte fra Globus Opstart+.
Ansøgninger vurderes ud fra tre overordnede kriterier og med afsæt i projektets egen kontekst og sammenhæng:
Dit projekt skal have en nordisk forankring, men skal ikke kunne udvikles i Norden alene. Støtte fra fonden er afhængig af forpligtende deltagelse og bidrag både fra kunstnere og kulturudøvere, der arbejder i Norden og uden for Norden.
Vi ser på, hvordan projekter demonstrerer en tydelig global dimension og udviklingspotentiale og understøtter kunstnerisk udvikling. Der lægges fx vægt på, at projekters globale ambitioner afspejles i valg af samarbejdspartnere, projektets struktur, og i måden hvorpå arbejdet er forankret i specifikke lokale/regionale kontekster og miljøer.
Vi ser også på, hvordan samarbejdet afspejles i projektets budget.
Vi ser på, hvordan projektet arbejder med research og har en undersøgende tilgang til at opbygge samarbejder, opsøge ny viden, og skabe relevans og udvikling for de involverede aktørers praksis i en global ramme.
Vi ser på, hvordan projektet tænker nyt i tematik og koncept samt i forhold til etablering af netværk og samarbejder i en et langsigtet perspektiv.
Ansøgningen modtages af rådgivere i fondens sekretariat, som sikrer, at ansøgningen følger programmets vurderingskriterier. Dernæst indhenter rådgivere en faglig udtalelse fra fondens eksterne sagkyndige og indstiller ansøgningen til beslutning. Det er fondens direktør, som efter bemyndigelse fra fondens bestyrelse, tager en beslutning om ansøgningen på baggrund af sagkyndigeudtalelsen og sekretariatets indstilling.