I årene 2017-2022 har Nordisk Kulturfond arbejdet med at udvikle livemusikken i Norden gennem sin satsning Puls. De væsentligste erfaringer og læringer fra satsningen er nu samlet i en rapport, der viser, at Puls har været med til at skabe varige samarbejdsrelationer mellem spillesteder og festivaler i de forskellige nordiske lande og bidraget til en øget internordisk bevægelighed af musikken.
”Vi er meget glade for at se, at fondens flerårige indsats for at udvikle livemusikken i nordisk regi har båret frugt, og at der nu er flere spillesteder og festivaler, der orienterer sig mod andre nordiske lande, både i deres programlægning og i udvikling af faglige netværk.
Musikområdet har i de seneste årtier gennemgået fundamentale forandringer og senest har årene med pandemien vist, hvor vigtigt det er at skabe muligheder for samarbejde og koordinering på tværs af landegrænser. Med Puls har vi set, at arrangørstøtte og styrket samarbejde på nordisk plan også kan understøtte en bæredygtig udvikling af branchen lokalt, nationalt og internationalt”, siger Søren Merrild Staun, seniorrådgiver i Nordisk Kulturfond og projektleder for Puls
Omdrejningspunktet i Puls-satsningen har været at skabe et netværk af koncertarrangører fra hele Norden, der med fondens støtte har arrangeret koncerter med artister fra andre nordiske lande, end hvor de selv er placeret. Puls har således også givet nordiske artister et netværk af nordiske musikscener og givet publikum mulighed for at opleve artister, de muligvis ellers ikke ville opleve.
I hele perioden har i alt 65 koncertarrangører (festivaler og spillesteder) været involveret i Puls-satsningen, og der er afholdt næsten 1000 Puls-koncerter med nordiske artister. Puls-arrangørerne har i perioden også deltaget i årlige netværksmøder med fokus på erfaringsudbytte, netværksdannelse og aktuelle dagsordener fra liveområdet i Norden – såsom booking af nye artister, diversitet på og bag scenen og bæredygtige turnéer.
Puls-satsningen blev formelt afsluttet med udgangen af 2022, men flere af Puls-arrangørerne arrangerer de allersidste Puls-koncerter i løbet af 2023 for at få afviklet udskudte Puls-koncerter fra corona-årene.
Igennem Puls har Nordisk Kulturfond uddelt ca. 21 mio. DKK til nordiske spillesteder og festivaler. En del af finansieringen er kommet fra Nordisk Ministerråd for Kultur, Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, Finlands Undervisnings- og Kulturministerium (via MES / The Finnish Music Foundation) og Sveriges regering.
Fakta om Puls
I foråret 2023 har rådgivningsvirksomheden Seismonaut samlet erfaringer fra satsningen og analyseret satsningens resultater, herunder Puls’ betydning for de nordiske koncertarrangører undervejs i satsningen og ind i fremtiden. Du kan læse om de vigtigste resultater her:
Selvom der ikke ydes flere midler gennem Puls, lever satsningen og erfaringerne videre i Nordisk Kulturfonds andre støtteprogrammer og strategiske arbejde. I forlængelse af Puls har fonden fx for nylig initiereret et partnerskabsprojekt, der sigter efter at opbygge resiliente musikøkosystemer i geografisk isolerede kontekster og tydeliggøre musikkens rolle i den bæredygtige udvikling af lokalsamfundene.
Et andet projekt, hvor Puls på artistsiden får et efterliv er gennem fondens støtte til musiksatsningen/-netværket Liveurope (grundfinansieret gennem Creative Europe). Liveuropes nordiske projekt ved navn Above 55° understøtter 21 europæiske spillesteders arbejde med at præsentere talentfulde nordiske musikere og bands rundt i hele Europa.
45 Special, Oulu, Finland
Akusmata Sound Art Gallery, Helsinki, Finland
ALICE, København, Danmark
Alter, Aarhus, Danmark
Arctic Sounds, Sisimiut, Grønland
Audiorama, Stockholm, Sverige
Blow Out, Oslo, Norge
BLÅ, Oslo, Norge
Debaser, Stockholm, Sverige
Det Jyske Musikkonservatorium, Aarhus, Danmark
DP Agency, Kokkola, Finland
Ekko, Bergen, Norge
Electric Audio Unit, Oslo, Norge
EnergiMølla, Kongsberg, Norge
Fanø Free Folk Festival, Sønderho, Danmark
Folkelarm, Oslo, Norge
Gimle, Roskilde, Danmark
Heaven Up Here, Hägersten, Sverige
Humlan, Umeå, Sverige
Huset i Hasserisgade, Aalborg, Danmark
Iceland Airwaves, Reykjavik, Island
Ilk, København, Danmark
Indgreb, København, Danmark
Inkonst, Malmö, Sverige
Jazz City Turku, Turku, Finland
Kaustinen Folk Music Festival, Kaustinen, Finland
Kerubi, Joensuu, Finland
Korjaamo, Helsinki, Finland
Korrö Folkmusikfestival, Korrö, Sverige
Kulturhuset Oceanen, Göteborg, Sverige
Kulturværftet, Helsingør, Danmark
Listastovan, Miðvágur, Færøerne
Lutakko, Jyväskylä, Finland
Mandaljazz, Mandal, Norge
Márkomeannu, Evenskjer, Norge
Mengi, Reykjavik, Island
Mentanarhúsið, Fuglafjørður, Færøerne
Mix Musik, Malmö, Sverige
Musikforeningen Drauget, Hørve, Danmark
Norbergfestival, Norberg, Sverige
Nordens hus i Reykjavík, Reykjavik, Island
Nordens hus på Færøerne, Tórshavn, Færøerne
Nordens Institut på Åland, Mariehamn, Åland
Radar, Aarhus, Danmark
Salurinn, Kópavogur, Island
Sound of Stockholm, Stockholm, Sverige
Squeezebox, Frederikshavn, Danmark
Tavastia Klubi, Helsinki, Finland
The Tivoli, Helsingborg, Sverige
VEGA, København, Danmark
Victoriateatern, Malmö, Sverige
VoxHall, Aarhus, Danmark
We Jazz, Helsinki, Finland