Puls er Nordisk Kulturfonds musiksatsning i årene 2017-2022. Satsningen har skabt et netværk af ca. 50 nordiske spillesteder og festivaler og har sigtet på at give musikoplevelser af høj kunstnerisk kvalitet til et bredere nordisk publikum.
Puls har fungeret som en katalysator for et netværk af scener for nordiske artister og har sigter på at udbrede musikoplevelser af høj kunstnerisk kvalitet til et større nordisk publikum. Puls blev designet som et:
Puls er Nordisk Kulturfonds femårige musiksatsning fra 2017-22, som har haft til formål at styrke livemusikken i Norden. Puls modtager ikke ansøgninger fra nye ansøgere.
De allerede udpegede Puls-arrangører kan finde vilkår for Puls-støtte og praktisk information her.
Med Puls har fonden ønsket, at livemusikken i højere grad overskrider landegrænser, herunder smalle musikgenrer, vækstlag samt tendenser, som danner modvægt til den rendyrkede kommercielle tilgang til livemusikken. Den kommercielle livemusik er også vigtig og central for musikbranchens vækst, men den kan meget let blive dominerende, hvis ikke den nye og smalle kunst, der i udgangspunktet ikke er kommercielt investeringsattraktiv, understøttes.
Puls har søgt at være relevant for al musik, der kan operere frit i netværk mellem skabere, udøvere og formidlere og i samspil med såvel kunststøtte som markedskræfter. Især genrer og subgenrer inden for rock, pop, jazz, folk og world har været oplagte til programmet. Puls har haft sit udgangspunkt i et “bottum up”-princip, hvor koncertarrangørerne har kurateret indholdet, og dermed også musikgenrer, ud fra deres egen ekspertise og viden om deres lokale publikum.
Puls har i 2017-2022 uddelt ca. 21 mio. danske kroner til spillesteder og festivaler i hele Norden. Støtten var målrettet koncertarrangørerne, der har kurateret musikken og mødet mellem publikum og kunstværk ved at sætte artisterne på programmet og få dem ud til et nyt nordisk publikum.
Puls er finansieret af Nordisk Kulturfond. I 2019-2020 modtog Puls også ekstern finansiering fra Nordisk Ministerråd for Kultur, Statens Kunstfond i Danmark, MES (Finnish Music Foundation) og Undervisnings- og Kulturministeriet i Finland.
Nordisk Kulturfond har faciliteret udviklingen af arenaer og netværk, som kunne diskutere livemusikken i Norden, finde fælles løsninger og sikre den praktiske udfoldelse af mødet mellem nordisk livemusik og publikum. Dette har fx indebåret et årligt netværksmøde for alle Puls-arrangørerne.
Bagom Puls ligger en række analyser og samtaler om de udfordringer og potentialer, der findes i at udvikle livemusik på nordisk niveau. Som musikmarked, turnémarked og arbejdsmarked rummer Norden nemlig et stort, men uudnyttet potentiale.
Sammenlagt har de nordiske lande en af de største økonomier i verden, og der findes flere ligheder mellem landene, fx når det gælder kunststøtte, arbejdsmarkedsstrukturer og kulturforbrug.
I en virkelighed, hvor vi streamer musik fra digitale tjenester, er livemusikken et af de mest centrale omdrejningspunkter i musiklivet. Det er her, de store unikke musikoplevelser venter, og det er her, der for alvor sker en udvikling i markedet. Derfor er det paradoksalt, at mange artister fra Norden sjældent spiller i andre nordiske lande. Det betyder, at kendskabet til musik på tværs af nordiske lande er begrænset, og at man som artist skal slå igennem på internationale hitlister, før man slår igennem i Norden.
Netop dét har Puls-programmet være med til at lave om på.