Et samarbejdsinitiativ mellem UNESCO og Nordisk Kulturfond sætter fokus på begrebet ’Kultur som et offentligt gode’, med henblik på at opnå en mere udbredt forståelse af kulturens rolle og betydning for den bæredygtige udvikling af samfundene.
UNESCO er FN’s organisation for uddannelse, videnskab og kultur. Gennem konkrete værktøjer og anbefalinger vejleder den stater i at fremme de vilkår, der sikrer, at fundamentale rettigheder og friheder også gør sig gældende for kunstnere, journalister, forskere og undervisere.
Begrebet kultur som et offentligt gode har fået momentum siden erklæringen til UNESCO’s verdenskonference om kulturpolitik og bæredygtig udvikling – MONDIACULT i Mexico i september 2022.
Begrebet blev ved konferencen profileret som et fremtidsorienteret begreb, der skal sørge for, at kulturen yderligere er at finde på den internationale politiske dagsorden og demonstrere dens transformative indvirkning på bæredygtig udvikling.
Globale offentlige goder er de ressourcer, der tilhører menneskeheden, og som ikke kan leveres tilstrækkeligt af enkelte stater eller ikke-statslige aktører, og som derfor skal styres, leveres og beskyttes af alle lande i et samarbejde (s. 18). Globale offentlige goder er f.eks. sundhed, fælles digitale ressourcer, biodiversitet og det globale finansielle system.
Som led i opfølgningen på MONDIACULT-konferencen har UNESCO og Nordisk Kulturfond indgået et samarbejde, der har til hensigt at bidrage til en mere udbredt forståelse af begrebet og dets implikationer for fremtidens kulturpolitik.
Undersøgelsen vil være struktureret ud fra to overordnede faser. Første fase har til formål at undersøge kulturens rolle som offentligt gode og afsøge alle de måder og områder, hvor kulturen kan bidrage aktivt i både social og grøn bæredygtig udvikling. Anden fase centrerer sig om at identificere best practice. Hvor kan det ses, at kulturen har spillet en essentiel rolle som et globalt offentligt gode i forhold til bæredygtig udvikling, og hvad kan fremtidens udviklingsdagsorden lære af eksemplerne?
Arbejdet resulterer i et policy brief, som publiceres i efteråret 2024.
Kulturens position i FN’s agenda for bæredygtige udvikling diskuteres i september 2024 på FN’s store fremtidskonference Summit of the Future.
Til Summit of the Future er tre dokumenter til forhandling: Pact for the Future, Global Digital Compact og Declaration on Future Generations. Ånden i Pact for the Future er især at skabe en mere inkluderende retning for global governance. Målet er derfor at bringe os videre med dagsordenen for bæredygtig udvikling efter 2030, hvilket også giver mulighed for at afklare kulturens rolle som en del af dagsordenen.