Om Fonden
I Nordisk Kulturfond arbejder vi for at sætte retning for fremtidens kultursamarbejde. I en brydningstid, hvor nationer samler sig om sig selv, kan kunsten og kulturen være det samlingspunkt, der åbner op, skaber forbindelser og giver nye perspektiver. Både på os selv og den verden vi lever i. Derfor vil vi med vores støtteprogrammer, partnerskaber og kulturpolitiske arbejde bringe kunsten og kulturen ind i nogle nye samtaler og sikre fleksible rammer for udvikling af nye samarbejder og tiltag.
Vi ser kunst- og kultursamarbejde som en væsentlig nøgle for fremtiden. Derfor er formålet med strategien at engagere endnu flere aktører i kultursamarbejdet i Norden og globalt.
Strategien har tre overordnede målsætninger:
Nordisk Kulturfond har arbejdet med kultursamarbejde siden 1966 med udgangspunkt i en aftale mellem de nordiske lande: Danmark, Finland, Færøerne, Grønland, Island, Norge, Sverige og Åland. Fonden er et selvstændigt organ og har en særlig tilknytning til både Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd.
Fonden har siden sin start i 1966 haft uddeling af støtte som hovedopgave. Om nogen, har vi oplevet et kulturlivet i evig bevægelse, og vi ved, at ikke to ansøgninger er ens.
I dag tilbyder vi støtteprogrammerne Opstart, Projektstøtte, Globus Opstart+ og Globus Call. Vi bliver hele tiden klogere på kunst- og kulturlivet og de udøvendes muligheder for at søge støtte. På den måde sikrer vi, at vores støtte er både relevant og målrettet.
Som fond er vi risikovillige og støtter ofte etablerings- og udviklingsfaser af nye kunstneriske og kulturelle tiltag og netværk. Gennem vores forskellige programmer uddeler vi i dag årligt støtte til ca. 350 kulturprojekter, der bygger på og udvikler internationalt og nordisk samarbejde.
Som en nordisk organisation er vi forankret både i det politiske system og udøvende kunst- og kulturfelt. Derfor har vi mulighed for at indtage en aktiv rolle som facilitator af nye netværk og agere som bindeled mellem forskellige aktører.
Igennem flere år har vi også arbejdet for at skabe nye sammenhænge for kulturpolitikkens udvikling på nordisk niveau. Vi kan se, at kunsten og kulturens rolle i velfærdssamfundet har ændret sig, og at der findes et behov for at nytænke nogle af de institutionelle præmisser og begreber, der længe har fungeret som en selvklar kulturpolitisk grammatik i de nordiske lande.
Når vi for eksempel går sammen i partnerskaber på tværs af fagligheder, interesserer og landegrænser, handler det alt sammen om at synliggøre, udvikle og formidle viden om kunst og kultur, så flere kan få øje på og forstå kunstens afgørende rolle i vores samfund.
Vores globale perspektiv er ikke nyt. Fonden blev etableret umiddelbart efter Anden Verdenskrig som en autonom organisation og med et formål om at arbejde internationalt i og uden for Norden.
Det grænseløse potentiale er et af kunsten og kulturens stærkeste kort. Vi tror på, at kunst og kultur har mulighed for at gå forrest i opbygningen af internationale og globale netværk, der vil hjælpe os med at forstå og udvikle vores samfund. Med vores tematiske satsning Globus og samarbejder med globale aktører vil vi strække os ud over det nationale og rette blikket mod kunstneriske og kulturelle miljøer, der skabes i det lokale og globale på samme tid.
Som en del af strategien 2019-2025 er vi gået sammen med en række aktører og organisationer om udviklingsprojekter og tiltag, der kan bidrage til ny viden om kunst- og kulturfeltet og stimulere policy-udvikling på forskellige områder.
Globus er Nordisk Kulturfonds tematiske satsning 2020-2024, der skal giver kunstnere og kulturudøvere nye muligheder for at søge støtte til projekter, der strækker sig udover Norden.
Med Globus vil vi rette blikket mod kunstneriske og kulturelle miljøer og samarbejder, der skabes i det lokale og globale på samme tid.
Afspejlinger – Kunst kultur politik samfund er en kulturpolitisk antologi, som bygger på Nordisk Kulturfonds ambitioner om at udvide perspektivet på kunst- og kulturpolitikken og udvikle en forståelse for kunst og kulturs betydning i samfundet.
Puls er Nordisk Kulturfonds musiksatsning i årene 2017-2022. Satsningen har skabt et netværk af ca. 50 nordiske spillesteder og festivaler og har sigtet på at give musikoplevelser af høj kunstnerisk kvalitet til et bredere nordisk publikum.
Igennem Handmade støttede fonden i 2016-2018 økonomisk 32 samarbejdsprojekter og udviklingen af nye projektidéer med håndværk i fokus.