Nordisk kulturfond registrerede 178 gyldige ansøgninger ved fristens udløb d. 1. september, og har bevilget til sammen 8 130 000 danske kroner til 44 forskellige projekter.
De 178 ansøgninger repræsenterer alle en bred vifte af forskellige projekter. Fondens sekretariat modtager ansøgninger om alt fra musik, billedkunst, teaterforestillinger og udstillinger, til performance-projekter, netværksaktivitet og platform-skabelse. Fælles for dem alle er at de er kvalificerede, gennemtænkte og gennemarbejdede. Sekretariatet har plukket fire projekter, som giver en indsigt i hvad som er muligt, i en projektstøtteansøgning.
Blandt de 44 bevilgede projekter finder du:
The Great Defrost – Arctic questions from a contemporary Far-North artistic position. Projektet tager udgangspunkt i idéen om Arktis og ”the Far North”. Øgende interesse for Arktis, både indenfor kunst og politik, tilsiger at området i fremtiden vil blive en kampplads om beskyttelse, og udnyttelse, af ressourcer. The Great Defrost bliver en diskursiv platform og en bogudgivelse, som vil samle praktiserende kunstnere, akademikere og kulturarbejdere fra Arktiske og nordlige regioner, så vel som andre steder, til en samtale om arktiske spørgsmål på deres egne præmisser, og fra et lokalt perspektiv.
Sapmi Triennale. En Open Call-baseret udstilling, som skal samle værker fra samiske kunstnere til én stor udstilling, dedikeret til at udtrykke den rige kulturelle arv og identitet i Sapmi og det samiske folk. Den første installation av Sapmi Triennale bliver holdt i Bodø i Norge, og bliver til gennem et partnerskab mellem fire kunstinstitutioner i Norge, Sverige og Finland. Som platform har Sapmi Triennale ikke kun til hensigt at fremstille samisk kunst, men at sætte både værker og kunstnere, det traditionelle og det nye, i dialog med samtidskunsten for øvrig, og tilgængeliggøre kunsten for et bredere publikum.
Nordic Utopia: African Americans in the Twentieth Century. Nordic Utopia er en ambitiøs udstilling ved National Nordic Museum i Seattle i USA. I dette projekt ønsker de at udforske og vise afroamerikanske kunstneres dybe indflydelse i den nordiske kultur i det tyvende århundrede, og hvordan den nordiske kultur påvirkede de selvsamme kunstneres kreative virke. Udstillingen vil ikke sætte fokus på en bestemt genre, men heller vise bredden i den gensidige indflydelse, der fandt sted, men som i stor grad er overset og glemt i dag.
Nordisk grønt acceleratorprogram for orkestre er et program specifikt rettet mod nordiske orkestre, i den hensigt, at orkestrene kan tilpasse sin praksis til at blive mere bæredygtig. I den forbindelse bliver ni orkestre fra hele Norden valgt til at afprøve metoder for grøn omstilling, og der skal afholdes konferencer for at udveksle erfaringer og etablere netværk i omstillingens sammenhæng. Der skal også produceres en ”Nordisk grøn orkesterguide” til inspiration for andre orkestre, og udformes et særligt ”acceleratorprogram” for de mest ambitiøse af orkestrene.
Tusind tak til alle som har ansøgt, og som har ventet tålmodig på svar. Den næste frist for at søge om projektstøtte er den 19. februar 2024.