Fonden har netop lanceret en digital vidensplatform, der samler centrale erfaringer fra internationale kunst- og kulturprojekter støttet af fondens temasatsning Globus.
Sitet er udviklet på baggund af en række netværks- og vidensdelingsaktiviteter, som de støttede projekter i Globus-programmet har haft mulighed for at deltage i i løbet af 2023. Formålet har været at lære mere om og forstå projekternes arbejde og opnå viden om både potentialer og aktuelle udfordringer, der knytter sig til globale kunstneriske praksisser og samarbejder. Metoden og analysen er udviklet af strategi- og designbureau Bespoke/Manyone.
Platformen henvender sig til såvel udøvere som støtteorganer, fonde og andre aktører, som agerer i internationale kontekster og miljøer. Nøgleindsigterne præsenteres gennem fire dimensioner, som hver omfatter et sæt af udviklingsspor og mulighedsrum.
Vi håber, at platformen kan være med til at inspirere og guide fremtidige praksisser og internationale programmer både i og udenfor Norden. Indsigterne giver udtryk for det store potentiale og kraft, som kunstnerisk og kulturel udveksling på tværs af geografier og kulturer især i vores tid rummer, men de kalder også på nytænkning og fornyelse i eksisterende narrativer og strukturer, siger Anni Syrjäläinen, projektleder for Globus og seniorrådgiver i Nordisk Kulturfond.
Dimensionerne adresserer bl.a. aktuelle problemstillinger i kulturpolitikker og støttesystemer, der kan stå i vejen for at skabe mere gensidige samarbejder og udvekslinger. Erfaringer fra projekter peger derudover på vigtigheden af at skabe mere langsigtede og fleksible tilgange til støtte, der tager højde for den uforudsigelighed, som aktørerne ofte oplever.
Transnationale samarbejdsprojekter skal ofte navigere i komplekse strukturelle udfordringer og uligheder, som afspejles i planlægning og gennemførelse af projekterne.
At fremme sproglig mangfoldighed og sikre tid og rum til menneskelige interaktioner opleves som forudsætninger for opbygning af tillid og gensidig forståelse i projekterne.
Projekternes erfaringer understreger behovet for at forny og genoverveje værdier og idealer, der traditionelt forbindes med internationaliseringsindsatser i kunst- og kultursektoren.
Denne dimension kalder bl.a. for en stærkere inter-/transnationalt orientering i kulturpolitikker, baseret på en fornyet forståelse af kunstens og kulturens rolle i at fremme bæredygtige og retfærdige samfund.