FN’s pressefrihedsdag blev i år markeret med en international konference i Uruguay tidligere i maj. Her blev UNESCOS rapport ‘Critical Voices’, som er udarbejdet i samarbejde med Nordisk Kulturfond som en del af Globus-satsningen, præsenteret.
På årets FN-konference om pressefrihed, som blev afholdt den 2-5 maj, blev rapporten ‘Critical Voices’ præsenteret for de omkring tusind fagfolk, der var samlet for at drøfte pressefrihedens vilkår.
Rapporten, som er en del af Nordisk Kulturfonds igangværende samarbejde med UNESCO’s danske nationalkommission og delegation i Paris under satsningen Globus, analyserer og kortlægger UNESCOs redskaber for at forsvare og støtte kunstnere, journalister og forskeres ret til at ytre sig frit. Et emne, som kun er blevet mere aktuelt efter pandemien, dokumenterer rapporten, da pandemien i en række lande har sat de fundamentale rettigheder under pres.
Til konferencen blev rapportens resultater fremlagt og drøftet på en workshop, som havde rapportens vigtigste anbefalinger som omdrejningspunkt. Her deltog blandt andre FN-enheder, menneskerettighedsorganisationer, stater samt repræsentanter fra de tre professionsgrupper journalister, kunstnere og forskere. På workshoppen var der også en bred repræsentation fra det globale syd, som Nordisk Kulturfond havde været med til at sikre gennem rejselegater til journalister, kunstnere og forskere fra Nicaragua, Venezuela, Colombia, Peru, Argentina, Chile og Uruguay.
UNESCO er FN’s organisation for uddannelse, videnskab og kultur. Gennem konkrete værktøjer og rekommendationer vejleder den stater i at fremme de vilkår, der sikrer, at fundamentale rettigheder og friheder også gør sig gældende for kunstnere, journalister, forskere og undervisere.