Globus Opstart åbner for ansøgninger den 19. februar med fornyede kriterier og et nyt navn, Globus Opstart+. Med opdateringen vil fonden give mulighed for en mere fleksibel og langsigtet tilgang inden for initiale faser af nye nordisk/globale samarbejdsprojekter.
Siden 2020 har Globus Opstart støttet de tidlige udviklingsfaser af nye nordisk/globale samarbejdsprojekter inden for fondens temasatsning Globus. Støtten giver projekter mulighed for at udforske nye tilgange, opbygge samarbejder og forstærke sin praksis og kunstneriske udvikling, hvor gensidighed og engagement fra forskellige dele af verden er i fokus.
Programmet skærpes nu på baggrund af erfaringer fra de gennemførte projekter og i tråd med satsningens overordnede udvikling. Programmets hovedformål forbliver det samme, men kriterierne justeres og det maksimale ansøgte beløb stiger fra 50.000 DKK til 75.000 DKK for bedre kunne imødekomme den geografiske og tematiske bredde i samarbejderne. Samtidig ændres navnet fra Globus Opstart til Globus Opstart+.
Konkret indebærer justeringen af kriterierne et tydeligere fokus på de globale ambitioner i projekter, og hvordan de fx ses afspejlet i valg af samarbejdspartnere, projektets struktur og forankringen i specifikke lokale/regionale kontekster og miljøer.
Der vil også lægges mere vægt på projekternes langsigtede ambitioner og udviklingspotentiale.
Samtidig vil det fremover være muligt at søge støtte til en videreførelse af tidligere støttede initiativer eller en ny udviklingsfase indenfor samme projekt.
Globus Opstart+ er en del af en ny fase i fondens Globus-satsning, som fremadrettet i 2024-2025 i endnu højere grad skal bidrage til at skabe mere varige og bæredygtige kunstneriske netværk og samarbejdsinitiativer med nordisk/global relevans.
Overordnet har satsningen bidraget til at skabe en helt ny rummelighed i det at arbejde nordisk ved at give kunstnere og kulturaktører mulighed for at opnå støtte til projekter, der strækker sig ud over den nordiske region. Den kommende fase skal sikre en mere langsigtet forankring af satsningens formål og potentiale og øge fokus på formidling af den erfaret viden.
I løbet af foråret vil fonden også lancere en fornyet version af Globus Call, som er den anden støtteform i satsningen. Her vil formålet ligeledes være at skabe udviklingsrum for opbygning af langsigtet kapacitet i internationale samarbejdsinitiativer og have blik for de strukturelle udfordringer, der opleves i feltet.