I forbindelse med fondens satsning, Globus, tager Nordisk Kulturfond til Ålesund for at diskutere ytringsfriheden for kunstnere, journalister og forskere, der alle har iboende roller som kritiske stemmer i samfundet.
Workshoppen bliver afholdt i Ålesund d. 21. september. Eline Sigfusson, stedfortrædende direktør og projektleder af Globus, holder oplæg på workshoppen.På workshoppen inviterer UNESCO nordiske kollegaer til at diskutere den nuværende situation vedrørende ytringsfrihed for kunstnere, journalister og forskere. Diskussionen vil være på baggrund af resultaterne fra et udkast af rapporten “Critical Voices – UNESCO’s Instruments in Defense of Freedom of Expression of Artists, Journalists and Scientific Researchers”. Rapporten undersøger ytringsfriheden for de tre faggrupper i lyset af covid-19-pandemien.
Rapporten er en del af fondens igangværende samarbejdsprojekt med UNESCO’s danske nationalkommission og delegation i Paris under satsningen Globus.
UNESCO har som FN’s organisation for uddannelse, videnskab og kultur en række konkrete værktøjer, der skal vejlede stater i at fremme de vilkår, der sikrer, at fundamentale rettigheder og friheder også gør sig gældende for kunstnere, journalister, forskere og undervisere.
For kunst- og kulturfeltet gælder først og fremmest 2005-Konventionen om kulturel mangfoldighed og 1980-Rekommandationen om kunstneres status og rammevilkår. Når det gælder medieområdet, har FN en plan for journalisters sikkerhed. Forskningsfrihed omfattes af UNESCOs 2017-Rekommandation, og underviseres rettigheder garanteres af 1960- og 1997-Rekommandationerne.
Projektet sigter mod at skabe en nordisk alliance, der samler eksperter fra udvalgte nordiske institutioner. Med udgangspunkt i UNESCO’s værktøjer skal netværket fokusere på rettighedsperspektiver og udvikle et nyt narrativ om retten til at tænke, producere og formidle kunstnerisk, kreativt og frit. Det gælder både om at fastholde ytringsfrihed i bred forstand i en nordisk kontekst, men i mindst lige så høj grad om at hindre, at samfundskritiske stemmer blandt kunstnere, kulturaktører, forskere og formidlere verden over fratages deres mulighed for at udtrykke sig.
Globus er Nordisk Kulturfonds nye støtteprogram 2020-2024, der giver kunstnere og kulturudøvere nye muligheder for at søge støtte til projekter, der rækker ud over Norden. I 2020-2021 vil programmet blive testet på få udvalgte pilotprojekter. Derudover er der i 2020-2021 mulighed for at søge Globus Opstart, som støtter udvikling af idéer og samarbejder i globale sammenhænge.