Siden programmets lancering d. 1.9.2020 har fonden bevilget 201.000 DKK til seks Globus Opstart -projekter. Projekterne er lige fra en kunstnerisk udforskning af de sammenflettede historier af Sápmi og Nubia regioner til et virtuelt kunstnersamarbejde mellem Danmark og Japan, hvor bøjning af tid og rum bliver en del af den kreative proces. Du kan læse mere om dem her.
De bevilgede projekter deler ambitionen om at etablere og uddybe samarbejder og forbindelser på tværs af landegrænser. I en tid præget af en global pandemi og restriktioner, udviser projekterne nytænkning og stor kreativitet både i forhold til idéudvikling, metodevalg og udformning af samarbejder.
Projekterne repræsenterer mange forskellige kunstneriske og kulturelle udtryk og felter, fra museumsarbejde og design til ny cirkus og installationskunst. Den globale diskurs og tematik bliver ofte undersøgt med udgangspunkt i lokale og stedsspecifikke forhold og gennem tværfaglige metoder og mødeformer.
Selvom Globus Opstart – til forskel fra fondens andre støtteprogrammer – ikke har et krav om regionalt samarbejde i Norden, formår projekterne at skabe en helt ny betydning af den nordiske relevans med forudsætning i det globale.
Find præsentationer af de bevilgede Globus Opstart -projekter her
Ansøgninger til Globus Opstart kan indsendes t.o.m. den 6. december 2020
Med Globus Opstart tager vi det første undersøgende skridt i retning af, at etablere Globus som støtteprogram. Vi ønsker at undersøge, hvordan det globale samarbejde sker og kan udvikles mellem kunstnere og kulturudøvere fra Norden og resten af verden.