Norwegian Crafts (NO), Statens Kunstfond (DK) og Nordisk Kulturfond har indgået et partnerskab om at undersøge og udvikle residency-muligheder inden for kunsthåndværk- og designområdet i Norden. Initiativet skal understøtte kunstnerisk udvikling og innovation på området og på sigt bidrage til etableringen af nye residencies i Norden.
Norwegian Crafts er en ideel organisation for norsk kunsthåndværk, etableret i 2012, som arbejder på at styrke disses position og udbredelse, både indenfor og udenfor Norden. Som organisation arbejder de bredt og med resurser fra den norske regering, og har flere initiativer, støttemuligheder og udtalte målsætninger.
Direktør: Hege Veronica Henriksen
Statens kunstfond (SKF) er Danmarks største støtteorgan for kunst og kultur. De tilbyder støtte gennem en række forskellige ordninger og genrer. SKF arbejder for at gøre kunstoplevelser til en del af alle borgeres hverdag, og for at dansk kunst kan blive udbredt i udlandet og bane vejen for endnu flere talentfulde danske kunstnere.
Statens Kunstfonds sekretariat er Slots- og kulturstyrelsen
Partnerskabet har til hensigt at kortlægge de eksisterende netværk og muligheder for viden- og erfaringsudveksling i Norden. Produktionsmiljøer med specialiseret håndværksmæssig kunnen har gennem længere tid oplevet store strukturelle forandringer i Norden og flere produktionssteder er flyttet ud af regionen eller kæmper med at eksistere på markedsvilkår. Dette svækker håndværkstraditioner og teknikker overført gennem talrige generationer, eller står i fare for at gå tabt.
Som en del af partnerskabet, blev der i 2024 lanceret et Open Call i regi af Norwegian Crafts (NO) og Statens Kunstfond (DK), hvor udøvende danske og norske kunstnere indenfor kunsthåndværk og design kunne ansøge, om at deltage i et eksisterende residency. På denne baggrund kortlægges hvilke muligheder, der finnes, og hvad der er nødvendigt for at sikre en fremtidig bæredygtighed for de traditionelle kunsthåndværk. Selvom programmet i første omgang kun har været åbent for norske og danske kunstnere, er ambitionen at partnerskabet inddrager et bredere nordisk perspektiv og på sigt at muliggøre langsigtede residency- og udvekslingsmuligheder i hele Norden.
Kortlægningen udarbejdes af Kulturens Analyseinstitut og forventes publiceret i foråret 2025.
Som en del af initiativets overordnet ramme er der fokus på kulturel bæredygtighed og hvordan samarbejde mellem kunststøtteordninger på tværs af Norden kan styrke feltet og hvordan specialiseret viden og kompetencer kan leve videre med relevans for fremtidige praksisser.