På siden herpå kan du læse mere om nogle af de partnerskabsprojekter, som fonden har initieret. Arbejdet med projekter bygger på fondens indsatser gennem mange år inden for netværksopbygning og kulturpolitisk udvikling på nordisk niveau.
Det nye mentorprogram er blevet iværksat af Nordiska Teaterledarrådet i samarbejde med Nordisk Kulturfond. Formålet med programmet er at styrke lederskab inden for scenekunsten ved at støtte teaterledere, som ønsker at udvikle deres nuværende lederskabspraksis gennem diskussion og erfaringsudveksling med kolleger fra andre nordiske lande.
Et samarbejdsinitiativ mellem UNESCO og Nordisk Kulturfond sætter fokus på begrebet ’Kultur som et offentligt gode’, med henblik på at opnå en mere udbredt forståelse af kulturens rolle og betydning for den bæredygtige udvikling af samfundene.
Gode ideer og talent er desværre ikke altid nok i kunst- og kulturbranchen. Organisatorisk tæft og strategisk fokus kan til gengæld hjælpe ideerne godt på vej og sikre gennemslagskraft. Derfor har vi sammen med den danske fond Bikubenfonden sammensat et udviklingsforløb for kulturinstitutioner, der skal hjælpe dem med at realisere deres potentiale.
Som en del af temasatsningen Globus har fonden indgået i et partnerskab med IFACCA (International Federation of Arts Councils and Culture Agencies), der giver os mulighed for indrage deltagere fra det globale syd på IFACCA’s 9. verdenstopmøde i Stockholm i d. 3.-5. maj 2023.
I 2021-2023 arbejder Nordisk Kulturfond sammen med de nordiske institutioner Hanaholmen (Finland), Nordens Hus i Reykjavik, Nordens Hus på Færøerne og Nordens Institut i Grønland og a/nordi/c om at afvikle en række kulturpolitiske netværksmøder.
Sammen med WHO’s Regionale Kontor for Europa har vi lanceret et pilotprojekt, der samler akademikere, kunstnere, kulturinstitutioner, sundhedspersonale og beslutningstagere fra forskellige lande til at udforske effektive og bæredygtige strategier til at integrere kunst og kultur bredt i sundhedssektoren.
A/nordi/c tænketank for kunst og policies blev sat i verden med grundfinansiering fra Nordisk Kulturfond. I 2021.2023 arbejdede tænketanken i for at føre den kunstneriske praksis og politiske virkelighed tættere på hinanden. En sammenfatning af tænketankens viden og aktiviteter kan findes på anordic.org.
Kunstnerisk frihed er det vigtigste vi har. Sammen med UNESCO har vi derfor samlet en nordisk alliance, der skal styrke det internationale samarbejde om at sikre at kunstnere, kulturaktører, forskere og formidlere kan tænke, producere og formidle kreativt og frit, også når covid19-pandemien ligger bag os.
Kultursektoren nævnes ofte som en vigtig drivkraft for bæredygtig udvikling, men det er alligevel sjældent, at ambitionerne omsættes i praksis og at kunstnere og kulturaktører selv inddrages i at definere hvad denne rolle betyder.
Hvordan kan musikkens økosystemer hjælpe med at udvikle bæredygtige og robuste samfund i geografisk isolerede steder i Norden og Alaska? Det er det centrale spørgsmål i projektet, der undersøger, hvad gør Nuuk, Thorshavn og Juneau (Alaska) i stand til at absorbere en række stød og forstyrrelser, både indefra og udefra. Partnerskabet er en del af fondens temasatsning Globus.